Research Centre for the Humanities (RCH)
Research Centre for the Humanities (RCH)

Νέα & Δραστηριότητες

Συνέντευξη Τύπου 27/01/2016

23 Ιανουαρίου 2016

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

27 Ιανουαρίου 2016 στις 12.00 μ. στο Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ (Σκουφά 45, Κολωνάκι).

Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) είναι ένα νέο ερευνητικό κέντρο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2015. Τα όργανα του Κέντρου είναι η Γενική Συνέλευση, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Το ΚΕΑΕ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει υποστηριχθεί με δωρεές από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο βασικός σκοπός του ΚΕΑΕ είναι η χρηματοδότηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες μέσα από μια διαδικασία δημόσιων προσκλήσεων προς νέους ερευνητές κατόχους διδακτορικών τίτλων για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων. Στόχος μας είναι κάθε έτος να χρηματοδοτούνται έως 10 έρευνες, μέχρι του ποσού των 10.000 € έκαστη για α) μεταδιδάκτορες (ερευνητές οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει τα πέντε έτη από τη λήψη του διδακτορικού τους και δεν εργάζονται με πλήρη απασχόληση), β) ανεξάρτητους ερευνητές (ερευνητές οι οποίοι έχουν λάβει το διδακτορικό τους τουλάχιστον πέντε έτη πριν την αίτηση και δεν εργάζονται με πλήρη απασχόληση), και γ) ερευνητικές ομάδες (πρόκειται για ομάδες αποτελούμενες από τρεις ερευνητές το μέγιστο). Μετά την πρώτη δημόσια πρόσκληση για υποβολή ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση λάβαμε 314 προτάσεις. Έπειτα από αυστηρές αξιολογήσεις από Έλληνες και ξένους κριτές καταλήξαμε στις προτάσεις που θα χρηματοδοτήσουμε το 2016. Τα ονόματα των υποτρόφων μας και τους τίτλους των ερευνητικών τους προτάσεων που θα χρηματοδοτήσουμε μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Σημαντική επίσης δραστηριότητα του ΚΕΑΕ είναι η συνεργασία με αντίστοιχα Κέντρα και Ιδρύματα διεθνώς με στόχο την ανταλλαγή υποτρόφων, τη συνδιοργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και άλλων επιστημονικών δραστηριοτήτων. Ήδη το ΚΕΑΕ έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες με το European Organization for Nuclear Research (CERN), Geneva και με το Max Planck Institute for the History of Science (MPIWG), Berlin.

Σύντομα, στο site του Κέντρου θα αναρτηθεί ανακοίνωση για τη δεύτερη Δημόσια Πρόσκληση για υποβολή ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση για το έτος 2017.