Research Centre for the Humanities (RCH)
EN / ΕΛ
Research Centre for the Humanities (RCH)

ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ 1821

Νέες ερευνήτριες, νέοι ερευνητές

Στο Πρόγραμμα συνεργάστηκαν νέες ερευνήτριες και νέοι ερευνητές, που απασχολήθηκαν στους Συνεργαζόμενους Φορείς.
Ακολουθεί ονομαστική λίστα με αλφαβητική σειρά.


Άννα Αθανασούλη
H Άννα Αθανασούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (2011) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (2015). Από τον Ιούνιο του 2017 είναι υποψήφια διδάκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Tμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει συμμετάσχει στο ερευνητικό πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (2017). Εργάζεται ως εξωτερική συνεργάτρια στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Άννα Βακάλη
Η Άννα Βακάλη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1981. Αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2003), και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις Τουρκικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (2007). Το 2017 απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο από το Τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βασιλείας (Ελβετία) με θέμα τις ανακρίσεις και δίκες κλεφτών και (πρωτο)εθνικιστών στα οθωμανικά δικαστήρια των Βαλκανίων κατά την περίοδο των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ. Από το 2017 ως το 2019 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών στα πλαίσια προγράμματος μελέτης της διπλωματικής και κοινωνικής ιστορίας των συνόρων μεταξύ Οθωμανών, Αυστριακής Αυτοκρατορίας και Σερβίας κατά τον 19ο αιώνα. Ζει και εργάζεται στην Κωσταντινούπολη. Πλήρες βιογραφικό και δημοσιεύσεις στην σελίδα  https://oeaw.academia.edu/AnnaVakali.


Στέφανος Βαμιεδάκης
Ο Στέφανος Βαμιεδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2002. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Π.Μ.Σ. «Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία» του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2009. Είναι υποψήφιος διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ως μεταπτυχιακός φοιτητής είχε διατελέσει υπότροφος-ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ). Έχει συμμετοχή σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Είναι εξωτερικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ-ΕΙΕ) από το 2009 και της εταιρείας “Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. Βιομηχανία Μπισκότων και Ειδών Διατροφής” από το 2014. Ερευνητικά ενδιαφέροντα: κοινωνική ιστορία, τοπική ιστορία, ιστορία της εργασίας και του εργατικού κινήματος.



Σταύρος Γριμάνης
Ο Σταύρος Γριμάνης γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και είναι κάτοχος Μάστερ και Διδακτορικού στη Βυζαντινή Αγιολογική Γραμματεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2011). Υπήρξε υπότροφος – ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας (2012 – 2015). Εργάστηκε ως υπότροφος του Demos Foundation σε ένα πρόγραμμα καταλογογράφησης των χειρογράφων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης στην Αθήνα (2017). Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα κύρια πεδία της έρευνάς του είναι η Βυζαντινή Αγιολογική Γραμματεία και η Μεταβυζαντινή Γραμματεία και πολιτισμική Ιστορία.


Σάκης Δημητριάδης
Ο Σάκης Δημητριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε ιστορία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το University of Sussex, ειδικευόμενος στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας του 19ου αιώνα· ως υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο τους μεγαλοκτηματίες της Εύβοιας μεταξύ 1830 και 1910, η έρευνα για την οποία χρηματοδοτήθηκε από υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Εκτός του έργου «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, έχει στο παρελθόν συμμετάσχει σε επιστημονικά προγράμματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του University of Illinois at Urbana-Champaign. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν την ιστορία της μεγάλης γαιοκτησίας στη σύγχρονη Ελλάδα, την πολιτική ιστορία του ελλαδικού χώρου κατά τον 19ο αιώνα και την ιστορία των μειονοτήτων στο ελληνικό βασίλειο την ίδια περίοδο.


Μυρτώ Δημητροπούλου
Η Μυρτώ Δημητροπούλου είναι ιστορικός ερευνήτρια. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2001) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος D.E.A. d’Histoire Moderne et Contemporaine (2003) και Διδακτορικού Διπλώματος PhD d’Histoire (2008) από το Université Lumière Lyon II της Γαλλίας. Από το 2004 έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάζεται ως ερευνήτρια στην Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην ιστορία της σύγχρονης Αθήνας και αφορά κυρίως τις δημογραφικές συμπεριφορές, τις κοινωνικό-επαγγελματικές δομές, τον κοινωνικό διαχωρισμό και τις συνθήκες κατοικίας. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα και πρόσβαση στις βασικότερες δημοσιεύσεις της εδώ.


Όλγα Ευαγγελίδου
Η Όλγα Ευαγγελίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Από το 2017 εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με θέμα “Ο ενδυματολογικός χάρτης στα επαναστατημένα νησιά του Αιγαίου και τα αισθητικά ιδεώδη της εποχής (1789-1830)”. Είναι απόφοιτη του Εικαστικού Τμήματος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (2006-2012), όπου και συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών (2014-2016) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση (2015-16). Τον Ιούλιο του 2016 παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία με τίτλο “λεκές” (μία εγκατάσταση σε τρεις σχεδόν πράξεις), που βαθμολογήθηκε με Άριστα «10». Μεταξύ 2012-2014, φοίτησε στο τμήμα μόδας της Royal Academy of Fine Arts στην Αμβέρσα, ενώ το 2011 διακρίθηκε με το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό νέων σχεδιαστών μόδας (NEXT GENERATION) στο Athens Fashion Week. Το 2012 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Γιάννης Καραδήμας
Ο Γιάννης Καραδήμας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Tο 2005 αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανολογίας της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Το 2015 αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εκπονεί τις διπλωματικές του εργασίες, αφενός για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σπουδές στην Εκπαίδευση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με τίτλο «Ο μαθησιακός ρόλος των αναπαραγωγών έργων τέχνης στα σχολικά εγχειρίδια. Σημειωτική προσέγγιση» και αφετέρου για το Μεταπτυχιακό Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο «Τα επίπεδα εξέτασης ενός έργου τέχνης ως ιστορικής εικόνας». Από το 2008 εργάζεται σε σχολές μέσης εκπαίδευσης σε ειδικότητες μηχανολογικής κατεύθυνσης.


Σωτήρης Κουτμάνης
Ο Σωτήρης Κουτμάνης γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1977 στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 2000 από το Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της Νέας ελληνικής ιστορίας. Το διάστημα 2003-2006 υπήρξε υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας. Την περίοδο 2008-2009 εργάστηκε στην ταξινόμηση του Αρχείου Ψυχάρη στη Βουλή των Ελλήνων. Το 2010 εργάστηκε στην ταξινόμηση του Ιστορικού Αρχείου Λευκάδας. Το 2013 υποστήριξε τη διατριβή του με θέμα: «Έλληνες στη Βενετία κατά τον 17ο αιώνα». Από το 2015 εργάζεται στο Αρχείο του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ.


Έλια Κυφωνίδου
H Έλια Κυφωνίδου είναι ιστορικός ερευνήτρια. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με ειδίκευση την Ιστορία. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (τομέας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας 19ος  – 20ος αιώνας), όπου εκπόνησε και την διδακτορική της διατριβή με τίτλο: «Ποντιακό ζήτημα: στρατηγικές επιλογές και αδιέξοδα, 1917-1922». Εργάστηκε κυρίως σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και την Ακαδημία Αθηνών. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της πολιτικής ιστορίας των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με έμφαση στους Ελληνορθόδοξους του Πόντου.

Λεωνίδας Μοίρας
Ο Λεωνίδας Μοίρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης το 2001. Το 2005 έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης με ειδίκευση στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία. Από το 2019 είναι διδάκτωρ Οθωμανικής Ιστορίας. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον τομέα της γέννησης και της ανάδυσης των βαλκανικών εθνικισμών, στην ιστορία των ιδεών στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου και στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 19ο αιώνα.


Βασίλης Παπαδόπουλος
Ο Βασίλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1977 στη Χαλκίδα. Το 1999 αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα, στον τομέα της Νεότερης και Σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης. Την περίοδο 2002-2004 και 2007-2013 εργάστηκε ως ιστορικός/ερευνητής και υπεύθυνος πνευματικών δικαιωμάτων στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Την περίοδο 2014-2015 συμμετείχε ως εξωτερικός συνεργάτης στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος», στις δράσεις «Εγκυκλοπαίδεια της φιλοσοφίας» και «Πλοηγός της φιλοσοφίας». Την περίοδο 2015-2016 συμμετείχε στην επιστημονική τεκμηρίωση αρχειακών συλλογών των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και στο σχεδιασμό του επιστημονικού περιεχομένου του Ψηφιακού Αποθετηρίου της Ακαδημίας Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος «Προβολή του έργου των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών στον παγκόσμιο ιστό».

Χάρης Σαρρής


Μαρίνα Στολάκη
Η Μαρίνα Στολάκη γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη το 1970. Σπούδασε Ιστορία (1989-1993) και Αρχειονομία και Βιβλιοθηκονομία (2000-2004) στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  Ως αρχειονόμος έχει εργαστεί στο Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), στο Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Α. Παπανδρέου και στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (ως υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Demos) με αντικείμενο τη σύσταση συλλογής των σπάνιων βιβλίων της Γενναδείου. Από το 2017 συνεργάζεται με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: ψηφιακό αρχείο», υλοποιώντας τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού του Αγώνα, που απόκειται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γ.Α.Κ. και καταχώρησή του στην αντίστοιχη πλατφόρμα του 1821.


Γιώργος Τσιαπλές
Ο Γιώργος Τσιαπλές γεννήθηκε το 1975 στη Λάρισα. Μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωανννινων. Παρακολούθησε το διετούς διάρκειας Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Προγραμμα Μεσαιωνικών Σπουδών, από το οποίο αποφοίτησε το 2004. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, κατόπιν εξετάσεων, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσσαλονικης, στον τομέα της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας. Από το 2015 είναι διδάκτωρ της Βυζαντινής Φιλολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στον τομέα της βυζαντινης αγιολογιας, της παλαιογραφιας και της ιστοριογραφίας.


Μιχάλης Φέστας
Ο Μιχάλης Φέστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε πτυχίο Αρχαιολογίας (2009), πτυχίο Ιστορίας (2011) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία (2014). Από την Άνοιξη του 2017 είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο ίδιο τμήμα. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στην ειδικότητα της ιστορίας περιβάλλοντος στο έργο DARIAH-ATTIKH του ΔΥΑΣ, έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων και είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης του Νέου Ελληνισμού (Ε.Μ.Ν.Ε – Μνήμων). Εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ως ξεναγός.