Research Centre for the Humanities (RCH)
EN / ΕΛ
Research Centre for the Humanities (RCH)

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

OPEN ELEUSIS

OPEN ELEUSIS – Σχετικά με το έργο

Το «Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες» στοχεύει στη συγγραφή μιας ιστορίας της Ελευσίνας, βάζοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους της και δημιουργώντας την πρώτη Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Ελευσίνας. Το έργο αυτό, γύρω από τη βιομηχανική ιστορία και κουλτούρα της πόλης αποτυπώνεται με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ και παρουσιάζεται στον ιστότοπο του OPEN ELEUSIS.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).

Η ομάδα έργου του ΚΕΑΕ:

Δανάη Καρυδάκη, ιστορικός

Η Δανάη Καρυδάκη είναι ιστορικός με ερευνητικά ενδιαφέροντα την κοινωνική ιστορία, την ιστορία του φύλου, τη θεσμική ιστορία, την προφορική ιστορία και την ιστορία των ψυ-επιστημών, στο πλαίσιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2020-2022) και το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (2018), συμβασιούχος διδάσκουσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2019-2021), και ερευνητική συνεργάτρια για την ιστορία του ΙΚΥ (2018-2020). Έλαβε το διδακτορικό της στην Ιστορία από το Birkbeck, University of London (2016), όπου υπηρέτησε και ως εποχιακή λέκτορας (2013-2015). Έχει επιμεληθεί τον τόμο Η Λέρος στο Επίκεντρο και το Περιθώριο: Ιστορία, Πολιτική, Ψυχιατρική (Ψηφίδες, 2020) και η μονογραφία της History and Psychoanalysis in the Columbus Centre: The Meaning of Evil θα κυκλοφορήσει σύντομα από τη Routledge (2023). Έχει δημοσιεύσει άρθρα (με σύστημα κριτών) και βιβλιοκριτικές σε ακαδημαϊκά περιοδικά (π.χ. History of the Human Sciences, Central Europe, International Journal of Psychoanalysis) και συλλογικούς τόμους, και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε συνέδρια στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Μάντσεστερ, της Μαδρίτης, της Αθήνας, του Βόλου και της Κομοτηνής. Είναι κριτής για το ακαδημαϊκό περιοδικό European History Quarterly και τον εκδοτικό οίκο Routledge, μέλος της συντακτικής επιτροπής (επιμελήτρια βιβλιοκριτικών) του ακαδημαϊκού περιοδικού Almagest, και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ιστορικών. Για την έρευνά της έχει λάβει βραβεία και υποτροφίες από το ΙΚΥ, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση και το Arts & Humanities Research Council, UK.

Ρεγγίνα Μαντανίκα, ανθρωπολόγος

Η Ρεγγίνα Μαντανίκα είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα στρέφονται γύρω από την κινητικότητα και την εγκατάσταση των μεταναστών/ριών, την εξέλιξη των θεσμών, τον αστικό αποκλεισμό και την κοινωνική γεωγραφία. Έχει κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2020-2022), διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) (2020-2022) και στο Τμήμα Ιστορικών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης (2018-2019). Από το 2021 είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Έκανε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris7 Diderot Sorbonne Paris Cite. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά με κριτές και σε συλλογικούς τόμους στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά. Έχει λάβει υποτροφία για τη μεταδιδακτορική της έρευνα από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών-ΙΚΥ.

Ηώ Χαβιαρά, εικαστικός-κοινωνική ανθρωπολόγος

Η Ηώ Χαβιαρά είναι εικαστικός και κοινωνική ανθρωπολόγος με ερευνητικά ενδιαφέροντα τον οπτικό πολιτισμό, την ιστορία, το χιούμορ, την πολιτική και τις εθνικές ταυτότητες. Είναι υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει με έργα τέχνης και ντοκιμαντέρ σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ. To 2021 έλαβε βραβείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS. Έχει δημοσιεύσει άρθρα (με σύστημα κριτών) σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Για την έρευνά της έχει λάβει υποτροφίες από το ΙΚΥ και το ΕΛΙΔΕΚ.

Μιχάλης Καστανίδης, κινηματογραφιστής

Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην συνέχεια σπούδασε παραγωγή ντοκιμαντέρ στο Obsevatorio de Cine και το 2009 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Οπτική Ανθρωπολογία και το Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Antropologia visual – Universitat de Barcelona).

Από τότε έχει εργαστεί σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές ως οπερατέρ και μοντέρ. 

Η ταινία του, σε συν-σκηνοθεσία με την Ηω Χαβιαρά, Feeling of a Home, διακρίθηκε σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αποτέλεσε εκπαιδευτικό εργαλείο σε ανώτατα εκπαιδευτικα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερκό, ενώ και η τελευταία τους ταινία Crafting Futures σε συμπαραγωγή με το Α.Π.Θ. επιλέχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Είναι παραγωγός της υπό ανάπτυξη μεγάλου μηκους ταινιας «Μια Νύχτα με τους Καλικάτζαρους» σε συγχρηματοδότηση με το Creative Europe Media και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα κινηματογράφου σε παιδιά και νέους, και οι δημιουργίες των μαθητών του έχουν διακριθεί και βραβευτεί στο φεστιβάλ Ολυμπίας, αλλά και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της εταιρίας παραγωγής Fabula Productions ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.


Το έργο Μυστήριο 32 Open Eleusis υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά:

Σεμινάρια Προφορικής Ιστορίας – «Η Ελευσίνα αφηγείται τις μνήμες της»

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά «Ιστορίες της πόλης μας: εισαγωγή στην τέχνη του κινηματογράφου»