Συναντήσεις 1821

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο»

 

«Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις»

Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) συνδιοργανώνουν συνέδριο με τίτλο «Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 14-15 Μαρτίου 2019.

Πρόγραμμα Συνεδρίου (PDF)

***

Workshop «1821: What Made it Greek and Revolutionary?»

Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» συμμετείχε σε επιστημονική συνάντηση του Jordan Center for the Advanced Study of Russia του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) με θέμα «1821: What Made It Greek and Revolutionary?». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 20 Οκτωβρίου 2017. Το ΚΕΑΕ εκπροσώπησε με ομιλία της η Πρόεδρος του ΔΣ κ. Άντα Διάλλα.

Η συνεργασία συνεχίζεται με τη συνδιοργάνωση Workshop με το ίδιο θέμα, στις 4 και 5 Ιουλίου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

 

***

 

Εργαστήριο Ερευνητών 1821

Μια επιπλέον δραστηριότητα που αναπτύσσει το Πρόγραμμα είναι η δικτύωση των ανθρώπων που εργάζονται στο πολύ-επίπεδο αυτό έργο. Έτσι, το Πρόγραμμα έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ένα Εργαστήριο όπου όλοι οι συμμετέχοντες συναντιούνται τακτικά, συζητούν όλοι μαζί ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος ο καθένας κομίζοντας την εμπειρία εργασίας στους επιμέρους συνεργαζόμενους φορείς, αλλά και συνομιλούν με αφορμή τα ειδικά τους επιστημονικά ενδιαφέροντα για την Ελληνική Ιστορία. Το Εργαστήριο έχει στόχο να ενεργοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών στην χώρα μας. Τα πρώτα αποτελέσματα του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2018.

 

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ένα ακόμα Εργαστήριο Ερευνητών του Προγράμματος «Ψηφιακό Αρχείο 1821», στα γραφεία του ΚΕΑΕ. Συμμετείχαν ερευνήτριες και ερευνητές, καθώς επίσης εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων. Ανταλλάξαμε απόψεις, λύσαμε προβλήματα και κουβεντιάσαμε ζητήματα για αυτή την περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

 

   

 

***

 

Ημερίδα για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το ΚΕΑΕ διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Ελλάδα: προβληματισμοί και προκλήσεις» στις 16 Φεβρουαρίου 2018 σε αίθουσα της ΑΣΚΤ. Η Ημερίδα εγκαινίασε στον ελληνικό χώρο μία αναστοχαστική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αντλώντας από την εμπειρία έρευνας και εργασίας σε ψηφιακό περιβάλλον στο πλαίσιο του Προγράμματος, η ημερίδα διερεύνησε τις επιστημολογικές συνιστώσες του νέου πεδίου των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, εστίασε σε διαφορετικές ανθρωπιστικές επιστήμες θέτοντάς τες στα ψηφιακά συγκείμενα, παρουσίασε κριτικά επιλεγμένες ψηφιακές εφαρμογές των ανθρωπιστικών επιστημών ενθαρρύνοντας τη συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες, αλλά και το κοινό που παρακολούθησε την Ημερίδα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας, εδώ