Research Centre for the Humanities (RCH)
EN / ΕΛ
Research Centre for the Humanities (RCH)

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Ένας νέος θεσμός

Το ΚΕΑΕ έκλεισε επτά χρόνια λειτουργίας. Ιδρύθηκε από την ανάγκη να συζητηθεί δημόσια η έλλειψη στήριξης νέων επιστημόνων στους τομείς των Ανθρωπιστικών Επιστημών αλλά και των Κοινωνικών Επιστημών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα ετήσιων χρηματοδοτήσεων για ερευνητικές προτάσεις από άτομα ή ερευνητικές ομάδες και ένας δημόσιος διάλογος για το παρόν και το μέλλον των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Η γενικότερη κουλτούρα που καλλιεργήθηκε από το ΚΕΑΕ σε αυτό το πλαίσιο βοήθησε στη δημιουργία δεσμών με τους ανθρώπους που μας απευθύνθηκαν: ενθαρρύναμε την προσωπική επαφή και επιδιώξαμε να μείνουμε “συνδεδεμένοι” με όσους είτε ενισχύθηκαν μέσω των ετήσιων προσκλήσεων, είτε συνεργάστηκαν μαζί μας σε άλλα έργα. Αυτή η εμπιστοσύνη, που οικοδομήθηκε σταδιακά αλλά σταθερά, έχει φανερό αντίκτυπο στον βαθμό δικτύωσης του ΚΕΑΕ με την κοινότητα των νέων επιστημόνων: στην ανταπόκριση σε προσκλήσεις για συμμετοχή σε ημερίδες, συζητήσεις, εκδόσεις, ομάδες εργασίας, στην κοινότητα που μας παρακολουθεί μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Αντλώντας από την εμπειρία αυτών των χρόνων και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες ερευνήτριες και οι νέοι ερευνητές από την έλλειψη ακαδημαϊκής στέγης, τις δυσκολίες ανεύρεσης πόρων, υλικών και άυλων, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τη δικτύωση, οδηγηθήκαμε στην καθιέρωση ενός νέου θεσμού, του Ακαδημαϊκού Συνεργάτη (Fellow). Το ΚΕΑΕ, με τη δημιουργία αυτού του νέου θεσμού, επιχειρεί να διερευνήσει τις δυνατότητες που έχει ένας φορέας σαν το Κέντρο, να οργανώνει τη δικτύωση και τη στήριξη νέων επιστημόνων με τρόπο που να διαπνέεται από ορισμένες αρχές των Κοινών, όπως ενδεικτικά η δημιουργία μιας κοινότητας γνώσης από ανθρώπους που μοιράζονται κοινούς στόχους.

Με αυτό το στόχο κατά νου, λοιπόν, το Κέντρο καλεί νέες ερευνήτριες και νέους ερευνητές να συμβληθούν μαζί του ως Ακαδημαϊκοί Συνεργάτες, σε ένα πειραματικό εγχείρημα συνεύρεσης, στο πλαίσιο του οποίου θα τους προσφέρεται πέραν από την κάλυψη ενός ερευνητικού φορέα (ενός affiliation), και η υλική κάλυψη: οικονομική ενίσχυση για το διάστημα της συγκρότησης της ερευνητικής πρότασης που σκοπεύουν να καταθέσουν σε χρηματοδοτικούς φορείς, επιστημονική καθοδήγηση από έμπειρους συνεργάτες και επιστήμονες των Ανθρωπιστικών Επιστημών, πρακτική και τεχνική υποστήριξη στην ίδια τη σύνταξη των προτάσεων και την υποβολή τους. Επιπλέον, το ΚΕΑΕ θα προσφέρει έναν νέο, φιλόξενο χώρο εντός του οποίου, ερευνήτριες και ερευνητές μπορούν να εργαστούν, να πραγματοποιήσουν συναντήσεις, να συνομιλήσουν.

Στο πλαίσιο της αμοιβαίας υποστήριξης που αποτελεί βασικό θεμέλιο της λογικής των Κοινών, οι Fellows με τη σειρά τους, σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί η πρότασή τους, θα επιστρέφουν ένα μικρό ποσοστό της χρηματοδότησής τους στο ΚΕΑΕ, για να χρησιμοποιηθεί στην ενίσχυση της επόμενης γενιάς των ερευνητών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προώθησης ενός διαλόγου γύρω από τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, θα διοργανώνουν μία ακαδημαϊκή δράση (ενδεικτικά μία ημερίδα, ένα σεμινάριο, μία διάλεξη, κ.ά.) σχετικά με το θέμα της προτεινόμενης έρευνας, με στόχο να ενισχύσουν την επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό, το ΚΕΑΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο εντός του οποίου θα αναπτυχθούν αμοιβαίες σχέσεις συνεργατικότητας, αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ νέων επιστημόνων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

 

Δείτε την 1η Πρόσκληση για το θεσμό του Ακαδημαϊκού Συνεργάτη εδώ.

 


Εικόνα © Bernhard Lang, Stone Collection, via Getty Images.