Research Centre for the Humanities (RCH)
EN / ΕΛ
Research Centre for the Humanities (RCH)

Γιώργος Περτσάς

Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Τίτλος ερευνητικής πρότασης: «Ένα Κράτος Πλατφόρμα: Η Ελληνική Εμπειρία»

ΒιογραφικόΔημοσιεύσεις

Ο Γιώργος Περτσάς είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης). Η διατριβή του έχει τίτλο «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως Τεχνοπολιτική: Ψηφιακή Τεχνολογία και Κρατικός Μετασχηματισμός στην Ελλάδα». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού και τις συνέπειες τους για τα σύγχρονα θεσμικά περιβάλλοντα, τις πρακτικές διακυβέρνησης και την κρατική οργάνωση. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή Αθήνας και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τόσο το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο  όσο και η ερευνητική του κατεύθυνση έχουν διεπιστημονικό χαρακτήρα. Αντλεί από ποικίλα πεδία (σπουδές επιστήμης-Τεχνολογίας-Κοινωνίας/STS, πολιτική θεωρία, κοινωνιολογία, ιστορία της τεχνολογίας, σπουδές οργάνωσης και διοίκησης, θεωρίες διακυβέρνησης), έννοιες και θεωρητικές προτάσεις για την προσέγγιση των συγκεκριμένων κάθε φορά ερευνητικών ερωτημάτων. Κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά. Έχει μεταφράσει στα ελληνικά κείμενα κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας από τις δύο αυτές γλώσσες.

  • Interoperability for Welfare: Digitalization and State Transformation in Greece», στο Digitalization, Data and Welfare, επιμ. Vasilis Galis and Vasilis Vlassis, Edward Elgar Publishing, 2024 (υπό δημοσίευση).
  • «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των Ιατρών: Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης E-Prescription», Νεύσις 29, τχ. 2, 2023.
  • «Μπορούμε να Σκεφτούμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μαζί με τον Μισέλ Φουκώ;», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 124, 2014.
  • «Γέννηση, Πράξη, Επανάσταση: o Αμφίθυμος Μεσσιανισμός της Hannah Arendt», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 114, 2011.