Research Centre for the Humanities (RCH)
Research Centre for the Humanities (RCH)

Ημερίδα ΕΣΔΙΑΠΟΚ: Η Προστασία και Διαχείριση των Μνημείων Σήμερα

Η πολιτιστική μας κληρονομιά αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου απειλές. Η ΕΣΔΙΑΠΟΚ σας προσκαλεί σε μια σημαντική ημερίδα για να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις.

 

Σάββατο, 1η Νοεμβρίου 2025

10:00 – 10:45 Εγγραφές – Χαιρετισμοί

10:45 – 13:15 Πάνελ I

13:15 – 15:30 Πάνελ II

18:00 – 19:30 Γενική Συνέλευση Σωματείου

στο Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Μανδροκλέους 26, Ν. Κόσμος)

 

Πλήρες Πρόγραμμα Ημερίδας

 

Γιατί είναι τόσο επείγον το ζήτημα;

 

Κλιματική Κρίση & Ακραία Φαινόμενα: Η UNESCO αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή ως κυρίαρχη απειλή για τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πυρκαγιές, πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

 

Οι Προκλήσεις στην Ελλάδα: Τα τελευταία πέντε χρόνια, τρία μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς (Μυκήνες, Όσιος Λουκάς, Μονή της Χίου) έχουν πληγεί από πυρκαγιές. Σε αυτό προστίθενται ο υπερτουρισμός, το έλλειμμα διαχείρισης και η ανεξέλεγκτη δόμηση.

 

Άλλες Απειλές: Πολεμικές συρράξεις, ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών συμπληρώνουν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό τοπίο για την προστασία των μνημείων.

 

Στην Ημερίδα αυτή, θα μελετήσουμε:

  •  Σύγχρονους κινδύνους για την πολιτιστική κληρονομιά.
  •  Στρατηγικούς και πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
  •  Μελέτες περίπτωσης από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Σημαντικές Πληροφορίες

Η συμμετοχή/παρακολούθηση είναι δωρεάν, απαιτείται όμως κράτηση θέσης. Κάντε κράτηση τώρα και διασφαλίστε τη θέση σας:
👉 https://www.ticketsource.co.uk/esdiapok
Εκλογές: Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα πραγματοποιηθούν εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΔΙΑΠΟΚ.