ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις 1821

Ερευνητικό Πρόγραμμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο»

Το Ψηφιακό Αρχείο 1821 στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση του «Ψηφιακού Αρχείου 1821» σε φυσικό χώρο στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια εγκατάσταση που ερμηνεύει χωρικά τόσο την ιδέα της αρχειοθέτησης και της ταξινόμησης, όσο και το δυναμικό αφήγημα που προκύπτει από την αποσπασματική προσέγγιση των τεκμηρίων που σχετίζονται με την Επανάσταση.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ.

Επίσημη Παρουσίαση του Ψηφιακού Αρχείου 1821

Η επιστημονική επιτροπή του Ψηφιακού Αρχείου 1821 με χαρά ανακοινώνει την επίσημη παρουσίαση του έργου και την έναρξη της ομώνυμης έκθεσης, που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.

Η εκδήλωση εγκαινιάζει μια σειρά από φυσικές και τηλεματικές συναντήσεις που θα ενημερώνουν για τις δράσεις του προγράμματος.

Την εκδήλωση θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σε ζωντανή μετάδοση στο Facebook από τη σελίδα του Ψηφιακού Αρχείου 1821 (https://www.facebook.com/1821DigitalArchive) και της Πρωτοβουλίας 1821-2021 (https://www.facebook.com/protovoulia21).

Για περισσότερα, πατήστε εδώ.

Συνέδριο: Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις
Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) συνδιοργάνωσαν συνέδριο με τίτλο «Ψηφιακό Αρχείο 1821: αρχειακά ερωτήματα, ερευνητικές προοπτικές, ψηφιακές προκλήσεις». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στις 14-15 Μαρτίου 2019.

Πρόγραμμα Συνεδρίου (PDF)

Workshop: 1821: What Made it Greek and Revolutionary?
Το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ψηφιακό Αρχείο» συμμετείχε σε σειρά επιστημονικών  συναντήσεων που συνδιοργάνωσε με το  Jordan Center for the Advanced Study of Russia του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) με θέμα «1821: What Made It Greek and Revolutionary?».

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στην Αθήνα, στο Λονδίνο και το Βερολίνο.

Εργαστήριο Ερευνητών 1821
Μια επιπλέον δραστηριότητα που αναπτύσσει το Πρόγραμμα είναι η δικτύωση των ανθρώπων που εργάζονται στο πολυεπίπεδο αυτό έργο. Έτσι, έχει τεθεί σε λειτουργία ένα Εργαστήριο όπου όλοι οι συμμετέχοντες συναντιούνται τακτικά, συζητούν όλοι μαζί ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος ο καθένας κομίζοντας την εμπειρία εργασίας στους επιμέρους συνεργαζόμενους φορείς, αλλά και συνομιλούν με αφορμή τα ειδικά τους επιστημονικά ενδιαφέροντα για την Ελληνική Ιστορία. Το Εργαστήριο έχει στόχο να ενεργοποιήσει δημιουργικές δυνάμεις στο χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών στην χώρα μας.

   

Ημερίδα: Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: προβληματισμοί και προκλήσεις
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, το ΚΕΑΕ διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην Ελλάδα: προβληματισμοί και προκλήσεις» στις 16 Φεβρουαρίου 2018 σε αίθουσα της ΑΣΚΤ. Η Ημερίδα εγκαινίασε στον ελληνικό χώρο μία αναστοχαστική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αντλώντας από την εμπειρία έρευνας και εργασίας σε ψηφιακό περιβάλλον στο πλαίσιο του Προγράμματος, η ημερίδα διερεύνησε τις επιστημολογικές συνιστώσες του νέου πεδίου των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, εστίασε σε διαφορετικές ανθρωπιστικές επιστήμες θέτοντάς τες στα ψηφιακά συγκείμενα, παρουσίασε κριτικά επιλεγμένες ψηφιακές εφαρμογές των ανθρωπιστικών επιστημών ενθαρρύνοντας τη συζήτηση με ειδικούς επιστήμονες, αλλά και το κοινό που παρακολούθησε την Ημερίδα.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας, εδώ