The Social World, Diversity, Institutions and Values

«Έκτακτη δικαιοσύνη και εγκληματοποίηση της παράνομης εισόδου: μια προσέγγιση από την άποψη της εγκληματολογίας των συνόρων»

Κόρος Δημήτρης

ΈρευναΗμερίδαΣύντομο Βιογραφικό

Συνοπτική Περιγραφή της Έρευνας

Η προτεινόμενη μελέτη σκοπεύει να εξετάσει τις εξαιρετικές συνθήκες στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, οι οποίες οδήγησαν στην εγκληματοποίηση και φυλάκιση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα. Θα λάβει χώρα μια «διπλή» ερευνητική διαδικασία: αρχικά, η έρευνα θα μελετήσει φακέλους υποθέσεων που αφορούν το ανωτέρω χρονικό διάστημα, με σκοπό να διερευνήσει την ποινική και διοικητική μεταχείριση των προσφύγων που εργαλειοποιήθηκαν από τις δύο χώρες. Έπειτα, θα ακολουθήσουν συνεντεύξεις με άτομα και οικογένειες που διώχθηκαν, καταδικάστηκαν και (πιθανώς) φυλακίστηκαν, προκειμένου να καταγραφεί και να αξιολογηθεί η εμπειρία της θεσμικής τους θυματοποίησης και αντικειμενοποίησης. Τα ευρήματα της έρευνας θα αναλυθούν μέσα από το πρίσμα της εγκληματολογίας των συνόρων, με απώτερο σκοπό να οδηγήσουν σε μια εγκληματολογική κατανόηση της τιμωρητικότητας των συνόρων στην Ελλάδα σε καιρούς κρίσης.

Online Conference

Criminalising the refugee: “Border crisis” on the Greek-Turkish border

December 1, 2022

13:30 – 16:30
(UK TIME)

The conference will be held online via zoom.
To attend, register here.

 

 

This Online Conference is organized by Dr. Dimitris Koros as part of the project “Emergency justice and criminalisation of  illegal entry: a border criminology approach” supported by the Research Centre for the Humanities (RCH) for the year 2022.


PROGRAM

13:30 – 13:35 Welcome
Eleni Stambogli, RCH Treasurer

13:35 – 13:50 Introduction
Dimitris Koros, Scientific Associate, Law School, Democritus University of Thrace
“Emergency (in)justice: criminalisation and victimisation. Main findings of the research project”

PANEL 1

13:50 – 14:50 Chair: Dimitris Koros
Each panelist will give a 10 min presentation, followed by discussion

Vasilis Kerasiotis, Attorney at Law, HIAS Country Director
“Criminalization of irregular entry: Punishing refugees for EU’s failed externalization policy”

Thomas Charalampidis, Attorney at Law, ARSIS Child Protection Lawyer
“Delivering justice in an era of exception. Μinors accused of illegal entry in Greece in March 2020. Children or invaders?”

Alexandros Konstantinou, Attorney at Law, Head of Legal Research, Greek Council for Refugees
“The concept of instrumentalisation and fundamental rights”

Anastasia Chalkia, Ph.D., Criminologist–Course coordinator/instructor, National & Kapodistrian
University of Athens
“Crimmigrating International Protection: European policies on migration and asylum in relation to current armed conflicts”

14:50 – 15:00 Break

PANEL 2

15:00 – 16:00 Chair: Victoria Taylor
Each panelist will give a 10 min presentation, followed by discussion

Stefanos Levidis, Dimitra Andritsou, Forensic Architecture/Forensis
“Investigating border violence in the Evros/Meriç and the Aegean Sea”

Natasha Ntailiani, Attorney at Law, Head of Legal Team, Legal Centre Lesvos
“Violation of human rights of migrants and refugees and criminalization of human rights defenders in the era of COVID: the example of Lesvos in spring 2020”

Vasilis Tsianos, Professor of Sociology, Kiel University of Applied Sciences and Nicos Trimikliniotis, Professor of Sociology, Social Sciences and Law, University of Nicosia
“Racial B/Orders: Violence, State Crimes and the Politics of Enmity at the Edges of Europe”

Maria Ioannou, Assistant Professor, University College Groningen and Maria Avramidou, Lecturer in Media and Communication, Erasmus University, Rotterdam
“‘Innocent’ Hashtags? Antimigrant debates on Twitter around #IStandWithGreece and their affinity to European border politics”

16:00 – 16:30 “A way forward? The future of refugee protection at the border”
Chair: Dimitris Koros

A final discussion between panelists and the audience envisaging ways forward for the future of protection.


Conference Poster (PDF, JPG)

Conference Program (PDF, JPG)

 

Ο Δημήτρης Κόρος σπούδασε στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ (MA in Crime, Law and Society). Το 2016 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (τίτλος διατριβής: “Συστήματα και μηχανισμοί πειθαρχίας στις ελληνικές φυλακές: Ζητήματα και προοπτικές”). Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Η πειθαρχία και τα όριά της στην ελληνική φυλακή” (εκδόσεις Νήσος, 2021), ενώ έχει επιμεληθεί την έκδοση “Φυλακή/Κυβερνολογική. Δύο Κείμενα” του Michel Foucault (μετάφραση και επίμετρο. Εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες, 2017). Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι Ειδικός Επιστήμονας στο Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (συμμετέχοντας στη διδασκαλία των μαθημάτων της Εγκληματολογίας, της Ανακριτικής, της Σωφρονιστικής και του Δικαίου Ανηλίκων), μέλος Σ.Ε.Π. στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (όπου διδάσκει αντεγκληματική πολιτική) και μεταδιδακτορικός ερευνητής. Είναι μέλος του συνεργατικού δικηγορικού γραφείου “Συνεργάτες Δικηγόροι” και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, παρέχοντας δωρεάν νομικές υπηρεσίες σε όλο το φάσμα του προσφυγικού δικαίου και κυρίως στο πεδίο της διοικητικής κράτησης και των παράνομων συνοριακών πρακτικών από το 2013.