Research Centre for the Humanities (RCH)
EN / ΕΛ
Research Centre for the Humanities (RCH)

The Study of the Human Past

«Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941 – 1944)»

Λάμπρου Αλέξανδρος

ΈρευναΗμερίδαΑποτελέσματα ΈρευναςΣύντομο ΒιογραφικόΔημοσιεύσεις

Συνοπτική Περιγραφή της Έρευνας

Το θέμα της παρούσας ερευνητικής πρότασης είναι οι προσφυγικές ροές από την κατεχόμενη Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα προς την Τουρκία μεταξύ των ετών 1941 και 1944. H πρόταση βασίζεται σε αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα σε Ελλάδα και Τουρκία, εμπνέεται από τη διεθνή βιβλιογραφία για προσφυγικές μετακινήσεις και εντάσσεται στην ιστορική έρευνα που μελετά τις πληθυσμιακές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μεταπολεμικά στην Ευρώπη. Έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό να καλύψει ένα υφιστάμενο κενό στην ιστοριογραφία της περιόδου, η προτεινόμενη έρευνα θα προσφέρει μία περιεκτική παρουσίαση των προσφυγικών μετακινήσεων προς την Τουρκία, μέσα από ποσοτική και ποιοτική ανάλυση του φαινομένου καθώς και των κρατικών πολιτικών διαχείρισης των προσφύγων και από τα δύο κράτη. Η μελέτη των πολιτικών αυτών θα λαμβάνει υπ’ όψη τους ιδεολογικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς περιορισμούς και ανησυχίες των δύο κρατών, καθώς και τις πρακτικές διακρίσεων που επιφύλασσαν έναντι των προσφύγων λόγω διαφορών κοινωνικού φύλου, κοινωνικών, εθνοτικών ταυτοτήτων και πολιτικών προτιμήσεων ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Η έρευνα του κ. Λάμπρου ενισχύθηκε οικονομικά από το ΚΕΑΕ με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 


 

Ημερίδα

“Πρόσφυγες από την Ελλάδα στη Μέση Ανατολή στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”

Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ
(Σκουφά 45, Αθήνα)
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής έρευνας «Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941 – 1944)» του Δρ. Αλέξανδρου Λάμπρου, που χρηματοδοτεί το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες για το έτος 2018 με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

 


Γιάννης Μούτσης, Γιάννης Μακριδάκης, Αλέξανδρος Λάμπρου
Καρίνα Λάμψα, Γιώργος Νιάρχος, Αλ. Λάμπρου

 

 

 

 

 

 

 


Πρόγραμμα Ημερίδας

10:00 Χαιρετισμός – Εισαγωγή

 

Συνεδρία Ι : Εμπειρίες και προεκτάσεις της προσφυγιάς στη Μέση Ανατολή.

10:20  ‘Οι συρματάδες της Μέσης Ανατολής και ο εμφύλιος πόλεμος στη Σάμο. Μία Ιστορία σε Συνέχειες.’

Δημήτρης Θρασυβούλου

10:40  ‘Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή’.

Γιάννης Μακριδάκης

11:00  ‘Έλληνες πρόσφυγες στην Κύπρο (1941-1945)’.

Γιάννης Μούτσης

11:30-11:45  Διάλειμμα

 

Συνεδρία ΙΙ: Μουσουλμάνοι και Εβραίοι πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

11:45  ‘Η έξοδος των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης στη δεκαετία του 1940.

Γιώργος Νιάρχος

12:10  ‘Η απόδραση των Εβραίων από την Ελλάδα (1941-1948)’.

Καρίνα Λάμψα

12:30  ‘Οι πολιτικές διαχείρισης των προσφύγων από το τουρκικό κράτος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο’.

Αλέξανδρος Λάμπρου

12:50-13:30  Συζήτηση


Πρόγραμμα Ημερίδας (JPG)

Αφίσα Ημερίδας (JPG)

Βιογραφικά Ομιλητών (PDF) και Περιλήψεις Ανακοινώσεων (PDF)

Τα αποτελέσματα της έρευνας «Πρόσφυγες από την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (1941 – 1944)» του Δρ. Αλέξανδρου Λάμπρου έχουν εκδοθεί από την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ΚΕΑΕ, στο πλαίσιο της εκδοτικής σειράς PIXELS@humanities και του τεύχους Αποτελέσματα ερευνών 2028: γνωσιολογία – χώρος – υγεία – ιστορία.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Αλέκος Λάμπρου σπούδασε ανθρωπολογία και ιστορία (Προπτυχιακός τίτλος 2000, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής (Μεταπτυχιακός τίτλος Πανεπιστημίο Manchester 2001), και τουρκική ιστορία (Διδακτορικός τίτλος, Πανεπιστήμιο Leiden 2009). Διδάσκει σύγχρονη ελληνική ιστορία και συγκριτική ελληνο-τουρκική ιστορία στη σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αγκύρας. Δίδαξε σύγχρονη τουρκική ιστορία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2010-11). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην μελέτη της κοινωνική ιστορία σε Ελλάδα και Τουρκία, των σχέσεων κοινωνίας-κράτους, του κεμαλικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και κοινωνικής μηχανικής, και των προσφυγικών ροών από Ελλάδα και Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

 

 

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις:

  • Lamprou, Alexandros, Nation-Building in Modern Turkey: The People’s Houses, the State, and the Citizen 1932-1951, London: I.B. Tauris, 2015
  • Lamprou, Alexandros, “Negotiating gender identities during mixed-gender activities: amateur theatre in the 1930s and 1940s in Turkey”, British Journal of Middle Eastern Studies 42/4 (2015), 618–637
  • Lamprou, Alexandros, “Nationalist mobilization and state-society relations: the People’s House’s campaign for Turkish in Izmir, June – July 1934”, Middle Eastern Studies 49/5 (2013), 824-39.