Cultures and Cultural Production

«Αδαμάντιος Κοραής – Προς μια διανοητική βιογραφία: Το ιατρικό του έργο»

Ηροδότου Κωνσταντίνος

ΈρευναΗμερίδαΑποτελέσματα ΈρευναςΣύντομο ΒιογραφικόΔημοσιεύσεις

Συνοπτική Περιγραφή της Έρευνας

H σχετική με τον Κοραή βιβλιογραφία σχεδόν αγνόησε το ιατρικό του έργο. Η παρούσα μεταδιδακτορική έρευνα επικεντρώνεται σε αυτή την παράλειψη. Το πρωταρχικό ερώτημα είναι μάλλον απλό: Ήταν ο Κοραής γιατρός; Η βιβλιογραφία μέχρι σήμερα απαντά «μάλλον όχι». Η έρευνα έχει ως στόχο τη μελέτη των ιατρικών διατριβών του Κοραή, που βρίσκονται έξω από τον «κανόνα». Η Pyretologiae Synopsis είναι η μεγαλύτερη σε έκταση διατριβή του έτους 1786. Το έργο αυτό, στο οποίο παραπέμπουν συχνά οι συνάδελφοι και οι καθηγητές του Κοραή, συνιστά μια απόπειρα χαρτογράφησης της «economia animalis» με άξονα τον «πυρετό», σε μια εποχή όπου η μελέτη των παθών και των επιθυμιών έρχεται στο προσκήνιο, με αποκορύφωμα βέβαια τον Sade. H δεύτερη διατριβή του Κοραή, Medicus Hippocraticus, θα μελετηθεί στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Société Royale de Médecine, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο του Montpellier.

Η έρευνα του κ. Ηροδότου ενισχύθηκε οικονομικά από το ΚΕΑΕ με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Συζήτηση

Η Ιατρική ως συνιστώσα της σκέψης του Αδαμάντιου Κοραή

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018
18:45-21:00
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Λεωφόρος Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα
Αίθουσα Σεμιναρίων

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής Έρευνας του Δρ. Κωνσταντίνου Ηροδότου, με τίτλο «Αδαμάντιος Κοραής – Προς μια διανοητική βιογραφία: Το ιατρικό του έργο» χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) για το έτος 2018, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 


 

Π. Κιτρομηλίδης, Κ. Λάππας, Κ. Ηροδότου
Π. Κιτρομηλίδης, Κ. Λάππας, Κ. Ηροδότου
Π. Κιτρομηλίδης, Κ. Λάππας, Κ. Ηροδότου

 

 

 

 

 

 

 

 

Π. Κιτρομηλίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετέχοντες:

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
(Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ)

Κωνσταντίνος Ηροδότου
(ΚΕΑΕ/ΕΠοΦι, ΕΚΠΑ)

 

Τη συζήτηση συντονίζει ο

Κώστας Λάππας
(ΚΕΜΝΕ, Ακαδημία Αθηνών)

 


Αφίσα Εκδήλωσης (JPG)

Έρευνα: ««Αδαμάντιος Κοραής – Προς μια διανοητική βιογραφία: Το ιατρικό του έργο»

Ερευνητής: Δρ. Κωνσταντίνος Ηροδότου

 Η έρευνα «Αδαμάντιος Κοραής – Προς μια διανοητική βιογραφία: Το ιατρικό του έργο» χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) για το έτος 2018, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Ο Αδαμάντιος Κοραής (1748-1833) αποτελεί την κατ’εξοχήν περίπτωση για την εξέταση της σχέσης του Ευρωπαϊκού και Νεοελληνικού Διαφωτισμού με την Επανάσταση του 1821. Γεννημένος στη Σμύρνη το 1748, διαμένει στο Άμστερνταμ ως έμπορος, για να επιστρέψει στη γενέτειρά του, αφού πρώτα έχει περάσει από τη Βιέννη και τη Βενετία. Έπειτα πηγαίνει στο Μονπελιέ για να σπουδάσει Ιατρική. Το 1788 εγκαθίσταται στο Παρίσι και αφοσιώνεται σε φιλολογικές εργασίες. Το έτος 1810 αποτελεί σταθμό για το βίο του, καθώς το Γαλλικό Κράτος του απονέμει το «Prix Décennal» για την έκδοση Περί ανέμων, υδάτων και τόπων (1800) του Ιπποκράτη. Το 1810 ο Κοραής, με τη βράβευσή του, αναγνωρίζεται θεσμικά ως φιλόλογος, ενώ αρχίζει να πλαταίνει και να βαθαίνει η αλληλογραφία του με διάφορα προεπαναστατικά ελληνικά δίκτυα. Μετά το 1810 φαίνεται ότι ο Κοραής ζει μια δεύτερη ζωή, αυτή του Pater Patriae. Δεν είναι πλέον ο γιατρός, δεν είναι πλέον ο διδάκτωρ της Ιατρικής (Docteur en Médecine), όπως υπέγραφε μέχρι τότε τα έργα του, αλλά γίνεται ο στιβαρός και έγκριτος κλασικός φιλόλογος, την ίδια στιγμή που η φωνή του διαχέεται και αλληλεπιδρά με τα πολυδαίδαλα δίκτυα της αλληλογραφίας του. Με ποιο τρόπο συντελείται και ολοκληρώνεται η μετάβαση από την Ιατρική στη Φιλολογία, Τι σηματοδοτεί η διεπιστημονική αυτή σχέση;

 

 

Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου είναι ερευνητής του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Κ.Ε.Α.Ε.) Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 και μέλος του Εργαστηρίου L.L.C.P. του ίδιου Πανεπιστημίου. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο Φιλοσοφία, καθώς και ψυχανάλυση, στο Πανεπιστήμιο Paris 8.  Η ιστορία της επιθυμίας, της σεξουαλικότητας και του σώματος, καθώς και οι ουτοπικές αφηγήσεις, την εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, βρίσκονται στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων.

 

 

 

 

 

Επιλεγμένες Δημοσιεύσεις

  • Ηροδότου, Κωνσταντίνος (εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια), Αδαμάντιος Κοραής, Για τις κληρονομικές ασθένειες: ύπαρξη, φύση, πρόληψη, θεραπεία, Αθήνα: Εκδόσεις ΕΑΠ, 2019.